Oprema za nordijsko hojo

Oprema naj bo primerna aktivnostim v naravi. Med pomembnejšo opremo pri nordijski hoji sodijo:

  • palice
  • tekaška obutev
  • športna oblačila

oprema_za_nordijsko_hojo

Palice

Palice so glavni del opreme pri nordijski hoji. Ker ta oblika rekreacije spada med časovno dalj trajajoče in se izvaja v naravi je za optimalno in učinkovito izvedbo potrebno imeti opremo, ki je udobna in nam omogoča pravilno izvedbo tehnike.

Pri palicah je potrebno paziti na:

  • ustrezno dolžino palic
  • kakovost materialov iz katerih so palice
  • oblika ročaja z zanko
  • vrsta krpljice

Dolžina palic

Dolžina palice je izjemno pomembna saj nam omogoča pravilno aktivacijo mišic rok in trupa. Poznamo praktično in teoretično izbiro primerne dolžine palic.

Praktičen nasvet je, da se držimo vzravnano pokoci in smo v čevljih. Roke imamo sproščene in prislonjene ob bok tako, da je kot v komolčnem sklepu 90 °. Palice primemo 1-2 cm pod vrhom ročaja tako, da je roka na sredini ročaja in palice pravokotno na podlago.

Teoretična izbira pravilne dolžine so iznašli strokovnjaki in tako danes prizvajalci ponujajo naslednjo formulo:

Priporočljiva dolžina palic = 0,72 x telesna višina

Oblika ročaja z zanko je pomembna zaradi daljše aktivnosti pri kateri bi lahko prišlo do poškodb in žuljev v predelu dlani zato mora biti oblika ročaja ergonomsko oblikovana. Vrh ročaja je rahlo zaobljen in tako dovoljuje, da dlan pri zaključku odriva s palice, za boki nemoteno zaključi odriv.

Pašček v katero se vpne dlan je potrebno pravilno nastaviti, tako da prenesemo težo na palico preko paščka in pri tem z dlanjo ne zdrsnemo pod ročaj. Poznamo tri velikosti paščkov (velik, srednji in majhen).

Kakovost palic

Steblo palice naj bi zagotavljalo dobro oporo in preneslo težo telesa. Proizvajalci ponujajo dve vrsti palic teleskopske in palice iz enega kosa. Teleskopske palice so nastavljive po dolžini in jih tako lahko uporablja več ljudi. Prednost teleskopskih palic je, da so uporabne pri vzponih in težje dostopnih pobočjih saj jih lahko enostavno zložimo in pospravimo v nahrbtnik.

Palice iz enega kosa so zelo priljubljene pri rekreativcih, ki želijo imeti svoje palice točno po meri. Prednost teh palic je, da nima navojev in s tem zmanša možnost poškodbe palice.

Sestava palic je različna. Osnova sta lahki sestavini carbon in fiberglas. Njuno razmerje določa togost in ceno palice.

Vrsta krpljice

Krpljice pri palicah za nordijsko hojo so precej majhne in imajo na kocu pravilno oblikovano konico katere namen je stabilnost palice pri vbodu v podlago. Konica je izdelana iz zelo trpežne kovine, redkeje kot krpljice uporablja guma. Slednja se uporablja predvsem v namene rehabilitacije saj je primerna za vadbo v notranjih prostorih.

Tekaška obutev

Obutev mora biti primerna aktivnostim, ki se izvajajo v naravi. Lahko so tekaški čevlji, treking čevlji ali pohodniški, vendar pa moramo pri pohodniških paziti, da niso previsoki, saj bi to onemogočalo pravilno tehnično izvedbo nordijske hoje.

Športna oblačila

Oblačila morajo biti športna, lahka in primerna za aktivnost v naravi (tek, hoja). Preveč ohlapna oblačila nas lahko zavirajo pri aktivnosti, prav tako moramo biti pozorni na vremensko napoved in se temu primerno obleči. V primeru spemenljivega vremena je potrebno obleči več kosov oblačil.

Povpraševanje za vadbo nordijske hoje!

Nordijska hoja - footer signup
Zanima me *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke