Zgodovina nordijske hoje

Tek na smučeh je kot predhodnik nordijske hoje narekoval in oblikoval tehnike hoje – teka, ki se tudi danes uporabljajo.

zgodovina_nordijske_hojeZimske olimpijske igre v francoskem Chamonixu leta 1924 so spodbudile razvoj teka na smučeh in posledično iskanje novih in novih možnosti treniranja tako pozimi kot tudi poleti. Tako so skandinavski tekači pričeli s treningi teka – hoje s palicami tudi poleti. Kombinacija hoje, teka s palicami po močvirnatem in neravnem terenu jim je omogočalo lažje prehode teh območij, hkrati pa so krepili tudi mišice zgornjega trupa. Uporabljali so tako imenovani dvotaktni diagonalni korak, ki je sestavni del klasične tehnike pri tekačih na smučeh.

Popularizacija “nordijske hoje“

Po zgledu tekmovalcev v smučarskih tekih so pričeli posnemati “suhe“ poletne treninge tudi rekreativci. Dvotaktni diagonalni koral, ki je tako blizu klasični obliki hoje (gibanje nasprotna roka-nasprotna noga) je postala tehnika rekreativcev pri hoji-teku s palicami.

Leta 1980 so na Finskem poskusili z množično propagando hoje – teka s palicami, saj so dejavnost želeli približati širši množici. 10 let ni bilo velikega odziva nato pa eksplozija rekreacije hoje – teka na smučeh. To so iskoristili v finski industriji in začeli z masovno izdelavo palic, čevljev in vseh ostalih pripomočkov za hojo – tek s palicami pod znamko “NORDIC WALKING“.

Skoraj isti čas se je tudi v Ameriki močno razvila ta oblika rekreacje pod imenom “POWER WALKING”.

Pri nas se je ta oblika rekreacija pojavljala pod imenom hoja po smučarsko, a so jo zaradi primernega prevoda NORDIJSKA HOJA, ljudje hitro vzeli za svojo.

Povpraševanje za vadbo nordijske hoje!

Nordijska hoja - footer signup
Zanima me *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke